TABLOID 2023 ONLINE

Štvrtý rok po sebe vychádza TABLOID, ktorý stelesňuje jedinečnú kombináciu knihy a časopisu.

TABLOID 2023 prostredníctvom rozhovorov a fotoportrétov predstavuje laureátov 28. ročníka Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. Jeho cieľom je priblížiť ich tvorbu, názory a postoje.

Ponúka rozhovory s laureátmi Ceny Nadácie Tatra banky za umenie, ktorými za rok 2023 boli v kategórii Hlavná cena za Audiovizuálnu tvorbu Denisa Buranová, Divadlo Kamila Magálová, Dizajn Juraj Straka, Hudbu Jureš Líška, Literatúru Katarína Kucbelová a Výtvarné umenie Emília Rigová. Katarína Kucbelová je prvou umelkyňou v histórii oceňovania, ktorej bola Cena udelená opakovane. Získanie Ceny viackrát za život umožnila tohtoročná historická zmena štatútu.

Ocenenie Mladý tvorca získali v kategórii Audiovizuálna tvorba Michal Blaško, Divadlo Alžbeta Vrzgula, Dizajn Martina Kociánová, Hudba Berlin Manson, Literatúra Alica Cárska a Výtvarné umenie Alex SelmeciTomáš Kocka Jusko.

Špeciálna cena Ceny Nadácie Tatra banky za umenie 2023 putovala do rúk Alexandry Kusej, Kataríny Bajcurovej a kolektívu za kultúrny počin rekonštrukcie, dostavby a modernizácie areálu Slovenskej národnej galérie.

Rozhovory dopĺňajú exkluzívne fotografie, za ktorými stoja renomovaní fotografi. Autormi jednotlivých profilov umelcov a dizajnérov sú zase novinári z mienkotvorných médií. TABLOID je inšpirovaný témou prírody, rovnako ako dokrútky laureátov, ktoré boli premietané počas slávnostného večera odovzdávania cien. Tie sú naďalej dostupné na webe Nadácie Tatra banky.

Jedinečnosť TABLOIDu je podčiarknutá aj skutočnosťou, že vychádza v limitovanom počte 1 100 kusov. Tlačená verzia je k dispozícii napríklad v Slovenskej národnej galérii, ako aj u profesorov a v knižniciach na VŠMU, VŠVU a v Brot Books Deli. Nadácia ho tiež rozposlala aktívnym členom akadémie Ceny Nadácie Tatra banky za umenie, novinárom, odevným dizajnérom a do významných regionálnych divadiel.

Elektronická verzia TABLOIDu bude rovnako ako v predošlom roku k dispozícii na webovej stránke Nadácie.

novšie
staršie